mosque-tayibe

חודש רמדאן

בואו להכיר את חודש רמדאן המרתק

חודש רמדאן

חודש רמדאן הינו אחד מחמשת עמודי התווך עליו נשענת דת האסלם. חודש זה קדוש במיוחד למאמינים המוסלמים מתוך אמונה כי בעזרת הצום הם מכפרים על חטאיהם ומתקרבים אל הדת. ההקפדה לקיימו כהלכתו חשובה להם לאין שיעור. בחודש זה מתבצע צום במהלך שעות האור ביום, ובלילה יכולים המאמינים לאכול. בעבר היו אוכלים בצנעה, תוך התחשבות בזולת ורגישות לקדושת הזמן. עם השנים, הפכו ארוחות הערב של שבירת הצום לסעודות פאר המכנסות מאמינים רבים לחפלה חגיגית, ונמשכות אל השעות המאוחרות בלילה, למרכזי הערים במסיבות ואירועי תרבות גדולים ורבי משתתפים.

 

הרמדאן באסלאם?

בחודש רמדאן מביט על עצמו המאמין פנימה, ועושה חשבון נפש.
חודש זה נחשב כחודש של התנקות רוחנית, העמקה דתית וחיזוק האמונה בדת.

לפי האמונה, חשיבותו של חודש זה נובעת מכך שהקוראן, הספר בו כתובה הדת כולה, הורד מן השמים בכדי להדריך את בני האדם כיצד לנהוג בדרך הישר כך שתגיע הישועה. בליל ה-27 לחודש התשיעי בשנה המוסלמית התלויה במולד הירח, כך מתואר, התגלה המלאך גבריאל בפני הנביא מוחמד והשמיע לו את דברי האל. הלילה הזה נקרא "ליל אלקדר" שפירושו – הלילה הגורלי (אלקדר משמעו – גורל). בלילה הזה נקבע גורלו של כל אדם. המלאכים יורדים מן השמים ומוציאים לפועל את גזר הדין שנקבע לכל אדם. כך שלמעשה, ליל אלקדר הוא יום הדין השנתי עבור המאמינים.

 

מתי חל חודש רמדאן?

לוח השנה המוסלמי, או לוח השנה ההיג'רי מורכב מ-12 מחזורי ירח, או חודשים, שהם 354–355 יום. לפי לוח זה, חודש מתחיל מתי שנצפה מולד ירח בשמיים וכך נספרים חודשי השנה. לפי לוח זה נקבעים מועדי החגים באסלם. כתוצאה מכך, כל שנה החגים נחגגים במועדים שונים מהשנים שקדמו להם, ולכן חודש רמדאן זז בכל שנה בעשרה ימים, ואם נרצה להיות ממש מדוייקים – 10.875 ימים.

כמו כל חודשי הלוח המוסלמי, תחילתו וסופו של חודש רמדאן נקבעים לפי "ראייה בפועל של מולד הירח" , לכן הם אינם ידועים מראש. יום הצום הראשון ברמדאן מתחיל בבוקר שלאחר ראיית הלבנה החדשה, והאחרון מסתיים עם ראיית הלבנה החדשה של החודש הבא. בעבר בהיעדר תקשורת, היו מועדי החודש נקבעים מקומית בהתאם לראיית מולד הלבנה, ועל כן אירעו הבדלים של יום-יומיים בין מקומות רחוקים. כיום עם התפתחות הטכנולוגיה מסתמך מרבית העולם המוסלמי-סוני על קביעתו של בית הדין השרעי בריאד, ערב הסעודית או על פי קביעת בתי דין ארציים אחרים, כמובן שעדיין לפי ראייה בפועל של הירח.

 

 

עשה ואל תעשה בחודש רמדאן

עשה

כדאי לברך כמה שיותר אנשים – רמדאן מובארכ رمضان مبارك (רמדאן מבורך) או רמדאן כרים رمضان كريم.

אל תעשה

בבקשה, רק לא "חג שמח" – רמדאן הוא לא חג. רמדאן הוא חודש, כ-30 יום של התבוננות פנימית ורוחנית, כמו "עשרת ימי תשובה" בין יום ראש השנה ליום כיפור. הערכים המרכזיים הם סולידריות, משפחתיות, קהילה ואמפתיה, ואחת המצוות המרכזיות היא צדקה – שמכונה "זכּאה" (زكاة). כל מוסלמי חייב להפריש מכספו לצדקה, ויש נוסחאות מסודרות לחישוב מה הסכום – כ-2.5% מחסכונותיו הכלליים.

עשה

הצטרף לסיור של "דרכים שלובות" לכבוד חודש רמדאן (;

אל תעשה

אל תעבור מול היישוב הסמוך לביתך ותגיד מה זה חודש הרמדאן בכלל?! – רמדאן הוא חודש, ולכן כמו חודש אפריל וחודש ניסן, יש לומר חודש רמדאן ולא חודש הרמדאן.

עשה

התחשבו בצמים – אחת המצוות היותר מוכרות של רמדאן היא הצום – הוא נמשך מעלות השחר עד שקיעת החמה. אולי החברים והקולגות שלכם קמו מוקדם כדי לאכול לפנות בוקר או אפילו נשארו ערים כל הלילה – אז אולי יהיו איחורים בבקרים…

אל תעשה

אלא אם כן זה מציל חיים – אל תתקשרו בערב – בלילות רמדאן כל ערב משפחות מתכנסות לארוחה חגיגית שבירת הצום – האיפטאר. מי שצם – רעב ורק חיכה לרגע הזה כל היום, וגם מי שלא – מבלה עכשיו עם המשפחה. טלפון מהעבודה בשעה הקסומה הזאת מנומס בערך כמו טלפון באמצע ליל הסדר…

מקווים שעשינו לכם קצת סדר…
צוות דרכים שלובות

דרכים שלובות

תיירות היא תרבות והנאה וגם כלי לשינוי חברתי וכלכלי.
דרכים שלובות دروب متداخلة תפגיש אתכם עם האנשים, המקומות והסיפורים שמרכיבים את החברה הערבית בישראל.
תיירות חברתית שבאה מהלב ונכנסת אל הלב.

دروب متداخلة

السياحة ثقافة وممتعة وأداة للتغيير الاجتماعي والاقتصادي.
طرق متشابكة ستقدمك دروب متداخلة إلى الناس والأماكن والقصص التي يتكون منها المجتمع العربي في إسرائيل.
السياحة الاجتماعية التي تأتي من القلب وتدخل القلب.